Nico de Boer Teksten

Nico de Boer Teksten

Beweeg over de plank met de pijltjes op het toetsenbord, of zoek direct op een titel of auteur:

Anouk

De pers was voor de presentatie van het Nederlandse songfestivallied massaal uitgerukt alsof het breaking news betrof. Zangeres Anouk liet die immense opkomst even gelaten als vanzelfsprekend over zich heenkomen. Ze zat tamelijk ontspannen op de comfortabele bank naast de glunderende gastheer Cornald Maas. Toen ze haar songfestivallied ‘Birds’ liet horen, luisterde ze licht gespannen mee om, nadat de laatste klanken waren verstorven en de aanwezigen in luid applaus uitbarstten, opgelucht een brede glimlach toe te laten.

Het enthousiasme van de aanwezigen voor ‘Birds’ was groot. Op de gezichten van sommige persvertegenwoordigers lag een haast verrukte glimlach, maar die had misschien meer te maken met hun aanwezigheid te midden van de nog altijd even bekoorlijke en charmante als eigenzinnige zangeres dan met het lied. Hun geestdrift – ik ga er voor het gemak vanuit dat die inderdaad ‘Birds’ gold – kan ik helaas niet delen. Die lijkt mij – van de valse trots van de boulevardpers tot de waterige loftuitingen van Giel Beelen en Leo Blokhuis – vooral te zijn ingegeven door een gedeelde hoop tegen beter weten in. Ik herinner me dat bij de recente miskleunen – De Toppers, de 3JS, Joan Franka – dezelfde irreëel hoge verwachtingen gekoesterd werden.

In dit geval staat de zangeres, of beter gezegd, de reputatie van Anouk het lied in de weg. Daardoor worden de kansen van ‘Birds’ te hoog ingeschat. Anouk staat garant voor kwaliteit. Wij weten wat voor voortreffelijke rockster zij is. De rest van Europa weet dit niet of nauwelijks. Die heeft alleen een lied om te beoordelen, meer niet. En dat mag dan over veel kwaliteiten beschikken, het is vermoedelijk te weinig voor een festival waarin liedjes die willen scoren meteen bij het grote publiek moeten aanspreken. Ik gun het Anouk van harte, zij gelooft oprecht in haar lied en ik hoop dat ze in Zweden indruk zal maken, maar ik vrees dat we ons niet al te veel illusies moeten maken.

11 maart, 2013

UA-37394075-1