Nico de Boer Teksten

Nico de Boer Teksten

Beweeg over de plank met de pijltjes op het toetsenbord, of zoek direct op een titel of auteur:

Een Griekse tragedie – ‘Wij durven domme vragen te stellen’

In tijden van euroscepsis is een programma als De slag om Brussel een verademing. De verslaggevers Roland Duong en Teun van de Keuken gaan actuele Europese kwesties met open vizier tegemoet om zaken helder te krijgen en eventuele vooroordelen te weerleggen.

 

Het leverde het programma, Nederlands enige tv-programma over Europa, recent een nominatie op voor de Europese prijs voor de journalistiek. Volgens de jury doet De slag om Brussel op toegankelijke manier verslag van het dagelijks leven van gewone mensen en doorbreekt ‘mythes rondom bureaucratie’. Voor het reportersduo, ook bekend van het consumentenprogramma Keuringsdienst van Waarde (NTR), voelt de nominatie als een erkenning.

 

Volgens Roland Duong bevalt bij de kijkers vooral de onbevangen manier waarop het team te werk gaat. Zonder vooroordelen, zonder vooringenomenheid.

 

,,De onderwerpen die wij aankaarten proberen we zo kort en helder mogelijk weer te geven. Wij zeggen niet: dit is schandalig, dit zit zus of dat zit zo. Onze ervaring is dat kijkers het prettig vinden als ze het gevoel hebben dat ze zelf hun oordeel mogen vormen,” zegt Duong. ,,Net als in de Keuringsdienst durven wij simpele, onnozele of domme vragen te stellen. En dat werkt goed. Het zijn blijkbaar óók de vragen die de meeste mensen bij dit thema hebben. ”

 

Deze aanpak bevalt niet alleen de kijkers. Ook in Brussel blijkt het programma aan te slaan. ,,Als we daar filmen horen we dat het programma verplichte kost is voor iedereen die iets bij de EU doet of ermee te maken heeft. Ook de kenners, de professionals en de opiniemakers blijken het te volgen.”

 

Laatst behandelde het de Europese grondwet. Geen gemakkelijke kost. Toch keken, op een iets eerder tijdstip dan gewoonlijk, ruim een half miljoen mensen.

 

,,Als er íets saai zou zijn, is het wel de Europese grondwet. Het sterkt ons in de overtuiging dat je ook mensen kunt interesseren die niet direct betrokken zijn. Als het verhaal dat je vertelt klopt en je blijft simpele vragen stellen, kan álles interessant zijn. Ook Europa. Europa is een zeer polariserend onderwerp. Of je krijgt allerlei eurofiele propagandistische praatjes of allerlei platte eurosceptische praatjes. Maar als je iets onbevangen brengt, blijkt het een grote groep mensen aan te spreken.”

 

De slag om Brussel richt zich in ‘De Griekse tragedie’ op een land dat van alle kanten onder vuur ligt. De verslaggevers trokken door Griekenland om na te gaan wat er klopt van de verhalen als zouden de Grieken liever lui dan moe zijn. ,,Je hoort overal dat die Grieken niks doen, dat het luie donders zijn. Wij stelden vast dat de Grieken hard werken. De verwijten doen geen recht aan de pijn die ze op dit moment voelen.”

 

Bij de Griekse spoorwegen is volgens Dong inmiddels hard bezuinigd. ,,Stel je voor dat wij híer tweederde van de NS zouden opdoeken. Dat is onbestaanbaar. De belastingontduiking is daar wél dramatisch. Wij zijn meegegaan met een speciale eenheid die belasting op luxe plezierboten int. Alleen al op achterstallige belasting op pleziervaartuigen kunnen ze minimaal één miljard euro binnenhalen.” Het duo interviewt ook minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA). ,,Hij legt genuanceerd uit hoezeer onze economie vervlochten is met die van de zuidelijke Europese landen.”

 

Dat velen hier afgeven op Griekenland, is de Grieken niet ontgaan.

,,Het wekt daar grote woede,” zegt Duong. ,,Toen wij filmden bij een demonstratie is onze ploeg vol getroffen door een traangasgranaat.” Ze hadden, als tv-makers uit het kleine Nederland, geluk dat ze geen Duitsers waren: ,,Dan hadden we heel wat verwensingen over ons heen gekregen.”

 

Juni, 2011

 

UA-37394075-1