Nico de Boer Teksten

Nico de Boer Teksten

Beweeg over de plank met de pijltjes op het toetsenbord, of zoek direct op een titel of auteur:

Viktor Meijer en de val van het opgeblazen ego

Toneelschrijver Victor Meijer debuteerde als romancier met ‘Miskend talent’. Een tragikomisch portret van een jonge schilder met megalomane trekjes. De hoofdpersoon heeft wel iets weg van de schrijver, geeft de Amsterdamse auteur toe.

 

Hoe autobiografisch is zijn boek? ,,Heel erg!’’ zegt Victor Meijer, om dit met een ironische glimlach meteen te ontkrachten.

 

,,Nee. Het gaat over een jongen van 21, een kunstschilder, die zich de grote opvolger van Picasso waant en zichzelf bestempelt als genie. Omdat hij de lat te hoog legt voelt hij zich al gauw miskend. Zo ging het er twaalf jaar geleden zo’n beetje aan toe in mijn eigen leven. Dat heb ik overdreven en uitvergroot.’’

 

Na hoogmoed en grootheidswaan volgt de onherroepelijke val. ,,Mijn hoofdpersoon besluit de academie te verlaten en vanaf dat moment gaat het helemaal mis. Die titel is natuurlijk humoristisch bedoeld. ’’

 

Miskend talent’ is ook een prikkelende titel. ,,Achteraf stel ik vast, en dat klinkt natuurlijk belegen: het is wat je er zelf van maakt. Het is niet prettig als je ambities je niet brengen waar je wilt. Als je dromen niet uitkomen. Desondanks hoef je niet zo onder miskenning gebukt te gaan als mijn romanpersonage. Alhoewel, misschien is het eigenlijk heel interessant. Een leerzame ervaring. Met zijn allen oeverloos kniezen, net als Manolo Gonzales, de hoofdpersoon.’’

 

Heeft de schrijver er zelf onder geleden? ,,Ik heb een klein beetje leren relativeren. Als ik terugkijk op het werk dat ik destijds heb gemaakt, staat dat allemaal in geen enkele verhouding tot de grote bek die ik toen had. Dat opgeblazen ego.’’ Met terugwerkende kracht kapittelt de schrijver zijn alter ego? ,,Ja, precies. Zo beschrijf ik mezelf ook wel: een beetje in mijn vuistje lachend.’’

 

HUISSCHILDER, PORTRETSCHILDER, VAN ALLES

 

Terwijl Meijer aan zijn boek schreef, deed hij nog tal van andere dingen. ,,Ja, zoals werken aan het toneelstuk ‘Jan Janszoon, de blonde Arabier’ en geld verdienen. Als huisschilder, portretschilder, van alles eigenlijk.’’

Je schildert dus nog steeds?

 

,,Als professie? Nee. Heel soms probeer ik weer eens wat. Alleen voor mezelf, bij wijze van verstrooiing. En toneelteksten schrijven deed ik al vrij vroeg, op de middelbare school al. Daarna in opdracht. Zo heb ik voor Stichting Paradox in Groningen wat geschreven, toneel voor en door jongeren.’’

 

Is het omslagportret van ‘Miskend talent’ van zijn hand?

 

,,Nee, ik heb de tube op de achterkant getekend. Er was nog iets nodig in dezelfde stijl als de tekening voorop. Om de boel bij elkaar te trekken. Wat een zelfingenomen kwast, vind je trouwens niet, die snuiter op de omslag? Precies Manolo Gonzales.’’

 

 

Victor Meijer: ‘Miskend talent’, roman. Uitgeverij De Harmonie, 200 blz.

 

December, 2008

UA-37394075-1