Nico de Boer Teksten

Nico de Boer Teksten

Beweeg over de plank met de pijltjes op het toetsenbord, of zoek direct op een titel of auteur:

Stand.nl: ‘Bellers zijn nu meer uitgesproken’

In het NCRV Radio 1-programma Stand.nl kunnen luisteraars reageren op stellingen over het nieuws van de dag. Het interactieve, veelbeluisterde programma bestaat deze week tien jaar. Tijd voor een terugblik en een feestje. ,,Luisteraars hadden en hebben er behoefte aan om hun mening te geven.”

 

Vrijdag 1 april is de jubileumuitzending van Stand.nl (spreek uit: Standpunt én él). En dat is geen grap. ,,Nee, beslist niet,” zegt presentator Jurgen van den Berg (1964), die in zijn programma een actuele gast en bellende luisteraars de gelegenheid geeft te reageren op een stelling.

 

,,Stand.nl bestaat op 2 april precies tien jaar. Maar dat is een zaterdag. Dan hebben we geen uitzending. Zodoende smokkelen we één dagje.”

 

Dagelijks luisteren tussen 13.30 en 14.00 uur een kwart miljoen mensen naar Stand.nl, dat vóór Van den Berg door Sjors Fröhlich en Ghislaine Plag werd gepresenteerd. Het was van meet af aan een succes en dat werd behalve in de luistercijfers uitgedrukt in de (inter)nationale mediaprijzen die het informatieve programma ontving.

 

,,Tegenwoordig kun je overal in de media en op internet op stellingen reageren. Maar tien jaar geleden was Stand.nl een van de eerste, zeker op de radio.”

 

Is er een groot verschil tussen de stellingen die toen en nu worden geponeerd?

 

,,Het toeval wil dat de stellingen van de afgelopen tien jaar nu worden onderzocht om er de trends en ontwikkelingen in te ontdekken. We hopen de uitkomsten daarvan in de jubileumuitzending bekend te kunnen maken.”

 

Wat verwacht hij zelf? ,,Je kunt stellen dat Nederlanders nu meer uitgesproken zijn, in die zin dat je óf duidelijk links óf duidelijk rechts bent. Dat merk je ook aan de onderwerpen. We leggen geregeld stellingen voor die aan de PVV of aan Wilders zijn gehangen omdat die dan het nieuws van de dag bepalen. Dan krijg je hele felle voorstanders maar ook hele felle tegenstanders. Die allemaal goed hun mening kunnen verwoorden. Uit de reacties blijkt ook dat de bellers zich doorgaans goed hebben ingelezen. Je ziet wel verschuivingen. Eerder was er bijvoorbeeld nauwelijks discussie over het koningshuis. Nu merk je dat daar veel kritischer vragen over worden gesteld.”

 

ETHISCHE KWESTIES

 

De felste discussies leveren kwesties als het geloof en het Midden-Oosten op. ,,En niet te vergeten ethische zaken, zoals laatst de stelling naar aanleiding van de actuele debatten over het vroegtijdig beëindigen van je leven en over mensen die levensmoe zijn. Die onderwerpen roepen heftige reacties op.”

 

Dat gold ook voor de moeder van 63 die laatst van een kind beviel. Toch was de uitkomst verrassend.

 

,,Ik had verwacht dat de meeste bellers daar moeite mee zouden hebben. Maar de meeste vrouwen die reageerden – er waren twee mannelijke bellers – feliciteerden die mevrouw juist.”

 

Iedereen belt en roept in de media maar wat, is de veelgehoorde klacht. ,,Ja. Dat zeggen ze van Stand.nl ook wel, maar het is domweg niet waar. De mensen die dat zeggen luisteren niet. Wat me de laatste tijd wel opvalt, is dat afhankelijk van het onderwerp veel mensen bellen uit de doelgroep die in de stelling ter sprake komt. Een poosje geleden hadden we een stelling over de positie van de vrouw in de SGP. Toen belden die middag veel SGP-vrouwen, die je verder niet zo vaak hoort. Toen het over de maximumsnelheid van 130 km ging, belden veel vrachtwagenchauffeurs vanuit hun cabine.”

 

EVENWICHT EN ONPARTIJDIGHEID

 

Jurgen van den Berg streeft zelf onpartijdigheid na: ,,Mensen denken vaak dat wij links zijn of juist rechts. Maar in de praktijk blijkt dit in evenwicht. Rechts komt even vaak voorbij als links. Ik ga ervan uit dat ik zelf redelijk in het midden zit. Dat is ook een beetje mijn taak. Als iemand een linkse mening poneert zetten we daar een rechts standpunt tegenover.”

 

Van den Berg voelt zich in dit soort programma’s als een vis in het water. ,,Ik vind vooral het contact met luisteraars erg leuk. Ik ben ooit begonnen bij Radio Noord in Groningen en had daar ook een dagelijks belprogramma. Ik presenteer ’s nachts CasaLuna. Dan krijg je meer verhalen van mensen. Het is mooi om daar een beetje mee te sparren.”

 

In de jubileumuitzending wordt met prominente gasten uitgebreid teruggeblikt op de afgelopen jaren. Ook de vaste bellers krijgen een rol. ,,Onze verslaggevers hebben van drie van hen een portret gemaakt. Verder is er een discussie over het meningencircus in de media, want in hoeverre voegt dat iets toe? We hebben mensen uitgenodigd die daar kritisch over zijn. We ontvangen ook de gasten die het vaakst in het programma aanwezig zijn geweest. Hans van Baalen van de VVD staat op nummer 1, op de voet gevolgd door Harry van Bommel van de SP.”

 

Maart, 2011

UA-37394075-1